septembrie 16, 2010

Perle


E uimitor cum ne lasam influentati de cei din jur, chiar si cand suntem constienti de greselile pe care le fac. Si e la fel de uimitor cat de reticenti suntem la a ne lasa influentati de arta, ca de exemplu de o carte buna, de un film sau o piesa de teatru exceptionala. Trebuie numai sa strabati trotuarele din centrul orasului ca sa iti dai seama ca oamenii cu pretentii nu sunt neaparat cele mai educate exemplare dintre noi. Si ca sa fie discriminarea facuta, metaforic, pana la capat, trebuie numai sa privesti femeile din jurul tau. Exemplarele feminine sunt impartite in mai multe categorii, dar le poti sesiza cu ochiul liber. Exista femeile sterse si fade, care se lasa conduse prin viata de altii sau de ceea ce numesc ele "destin" , femeile care fara sa fie multumite cu ce au, accepta ca "asa a fost sa fie" si merg mai departe. Si nu sunt ele cele mai demne de mustrari! Categoria care ma intriga cel mai mult, intr-un mod foarte putin creativ, este cea a femeilor care, chiar provenind din familii de clasa mijlocie, nu au nici cele mai elementare notiuni de politete. Nu saluta grupul intreg atunci cand cunosc o singura persoana, nu i se adreseaza persoanei pe care nu o cunosc si isi pastreaza conversatiile mai mult sau mai putin triviale intre cunoscuti, intorcand spatele noii venite.
Felul in care ne comportam in primele momente in care suntem introdusi grupului, ne pune o eticheta greu de schimbat, indiferent de trecerea timpului. Cand suntem introduse unui grup pentru care normele sociale sunt o enigma totala, rafinamentul si demnitatea cu care ne purtam pot fi, in mod nedrept, jignitoare pentru doamnele din acesta si putem fi catalogate drept "pretioase", nu in cel mai bun sens al cuvantului.
Propun ca fiecare femeie sa incerce sa se auto-educe, sa fie mai atenta la astfel de detalii si sa nu isi mai poarte perlele doar la gat, ci sa le introduca si in personalitatea lor. Viata noastra e plina de nuante, pe care le putem face mereu mai placute.

3 comentarii:

SimonaR. spunea...

sa inteleg ca "Cu manusi" este chiar o carte buna ;)

Adriana spunea...

cum iti spuneam eu candva, "Cu manusi" este o carte periculoasa: iti arata fata "nepoliticoasa" a celor din jurul tau... dar cel putin face din tine un critic obiectiv si te ajuta sa nu intri in marea de prost gust. O recomand! :)

SimonaR. spunea...

Partea trista e ca nu e asa, pe post de abecedar la scoala :|